Industrial style meets cosy lighting

Industrial style meets cosy lighting

As technology continues to radically alter our working practices and lifestyles, new ways of overlapping both are constantly emerging. Like this new typology, a combination of a co-working space and a restaurant, designed by the Ferruz Studio within the Arsenal Femenino.

Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus

The renowned club is a women-only sports, health and leisure facility located in the Sarrià-Sant Gervasi neighbourhood of Barcelona accommodated within a basement level. Lighting was therefore the key to creating an efficient but characterful ambience which is why the Plusminus system by Vibia was selected.

Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus

The existing space had to adapt to allow for solitary work and communal dining activities. A challenge that is addressed through the strategic placement of furniture and provision of artificial lighting.

Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus
Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus

Plusminus, designed by Stefan Diez, provides just the right presence and flexibility to adapt to any desired layout. The groundbreaking system is based on a fabric belt with built-in electrical conductivity which supports a series of semi-spherical spotlights attached as required.

Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus

The suspended lights are either hung directly by the fabric belts from the ceiling over individual tables or draped around a rail positioned over the banquette seating that lines the perimeter of the restaurant.

Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus
Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus

The fabric belt becomes a protagonist in the minimalist design with its taut or more relaxed expression. The semi-spherical lights are the perfect size to be a feature but without dominating the space. A free-standing bookcase helps organize the open-plan seating area into more intimate sections.

Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus

The internal finishes are raw and somewhat stark, mimicking the brutalist architecture style exterior of this iconic building. The concrete structural columns are stripped back and exposed; walls are lined with concrete-effect panels; the golden amber polished floor tiles reflect the metallic suspended ceiling tiles above.

Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus
Vibia The Edit - Industrial style meets cosy lighting - Plusminus

Nevertheless, the upholstered seating and lighting fixtures in a warm terracotta orange palette soften the overall ambience. There is a dialogue going on between the voids over the tables punctuated by words and sentences like the belt and spotlights of the Plusminus lighting system.

Credits:
– Interior design: Ferruz Studio
– Photography: David Querol

Discover Plusminus
This site is registered on Toolset.com as a development site.